Dietą w ból kręgosłupa


Autor: kregosluppodlupa
01 czerwca 2016, 12:32

Choroba kręgosłupa oznacza nie tylko konieczność większej aktywności fizycznej, ale również zmiany diety. Czasami nie doceniamy tego, jak odpowiednie odżywianie może pozytywnie wpłynąć na nasz kręgosłup. Co więc powinniśmy zajadać ?

nabiał i zielone warzywa liściaste - to bogate źródło wapnia. O ile pamiętamy o nabiale, to już z warzywami bywa różnie. Szpinak, brokuły, sałata i wszystkie zielone liście powinny się znaleźć na naszym stole w jak największych ilościach; jajka i oleje rybne - ze względu na dużą zawartość witaminy D. To witamina, która wspomaga wchłanianie wapnia. Sałatka z jajkiem to więc doskonały pomysł, łączenie jak największej ilości składników znacznie zwiększa przyswajalność wielu składników odżywczych; wołowina, cielęcina, wątróbka - ponieważ zawierają dużo witaminy A. Witamina A odpowiada przede wszystkim za spowolnienie starzenia się komórek, a więc pośrednio wspomaga zwlaczanie wszystkich stanów zapalnych; owoce - ponieważ są bogate w witaminę C, a ta wspomaga tworzenie tkanki chrzęstnej; orzechy, nasiona, ciemne pieczywo - ponieważ jest bogate w magnez, odpowiedzialny za działanie mięśni. Kręgołup nie może bez nich działać.

Jak widać to właściwie cała lista zdrowych produktów - zdrowe jedzenie jest po prostu zdrowe :)

Do tej pory nie pojawił się jeszcze żaden komentarz. Ale Ty możesz to zmienić ;)

Dodaj komentarz